Над една трета от германците смятат, че чужденците пристигат в

...
 Над една трета от германците смятат, че чужденците пристигат в
Коментари Харесай

Германия: омразата към чужденците и мюсюлманите расте

 Над една трета от германците считат, че чужденците идват в Германия, с цел да се възползват от обществената система на страната. В източните провинции сходно мнение показват даже половината от жителите. Освен това съвсем всеки втори източногерманец е уверен, че федералната република е " пренаселена с чужденци в рискова степен ". В западната част на страната това мнение показват 35,6%. Това излиза наяве от едно ново проучване на тематика " Авторитаризъм ", извършено от Лайпцигския център за проучване на десния екстремизъм и демокрацията.
" В момента в източната част на Германия над 30 % от хората са с ксенофобски настройки ", споделя ръководителят на изследването Оливер Декер. От 2002 година насам Лайпцигският институт организира представителни анкети за властническите и дясноекстремистки настройки в Германия.Мюсюлмани, роми, евреи

Изследователите откриват, че изключително са се засилили предразсъдъците по отношение на мюсюлманите, ромите и синтите. Оливер Декер акцентира, че против тези малцинства се надигат застрашителни експанзии. Почти 60% от интервюираните считат, че ромите и синтите са склонни към закононарушения. А това е с 5% повече спрямо 2014 година. Същевременно над 44% от интервюираните са на мнение, че миграцията на мюсюлмани към Германия би трябвало да бъде неразрешена. През 2014 година това мнение застъпваха 36,5% от немските жители. Повече от половината германци (55,8 процента) дори казват, че поради многото мюсюлмани се усещат като чужденци в личната си страна. При това процентите в източната част на страната са доста по-високи от тези в западните провинции.

А какво е отношението към евреите в Германия? Съгласно студията, всеки десети немец е на мнение, че въздействието на евреите " и през днешния ден е доста мощно ". Също толкоз доста германци считат, че евреите имат нещо изключително и необичайно в себе си, и по тази причина " не се вписват изключително добре в немското общество ". Авторите на проучването допускат, че доста повече германци застъпват антисемитски позиции, само че не се осмеляват да го признаят официално.

Последиците за демократичния ред

Оливер Декер предупрежва, че това развиване може да заплаши демокрацията в Германия. 90% от интервюираните споделят, че утвърждават демократичната концепция, само че доста от тях свързват това разбиране с нещо друго, а не с общество, в което всички хора имат равни прави и свободи. " Сред огромна част от популацията е залегнала визията, че демокрацията може да бъде нещо като тирания на болшинството ", споделя Оливер Декер. А това единствено по себе си съставлява опасност за демокрацията.

Съгласно студията, почти 8% от интервюираните имат вяра, че диктатурата при избрани условия е по-добрата държавна форма. А 11% мечтаят за лидер, който да " ръководи страната с твърда ръка за богатството на всички ". Изследователите откриват, че ксенофобските и антидемократични настройки са изключително изявени измежду гласоподавателите на партията " Алтернатива за Германия " - надлежно 55% и 13,2%. Ксенофобските настройки измежду гласоподавателите на ХДС/ХСС, социалдемократите и либералите също са релативно високи - става дума за близо 20%.

В проучването въпреки всичко се отбелязва и нещо позитивно. " Можем да кажем, че 30% от популацията са демократично настроени. Това може и да звучи малко, само че тези хора са подготвени да се застъпят за демокрацията и са способни да почитат и други позиции ", споделя Оливер Декер. Въпреки че огромна част от германците са раздвоени по повод на демокрацията, това не значи автоматизирано, че те са властническо настроени. И все отново: 40% от хората могат да си показват властнически публични структури. " Затова сега следим толкоз мощно изявена поляризация в обществото ", заключава Оливер Декер.
  Дата  08.11.2018 Автор  Хелене Берс
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР